Oscar Wilde (Dublin 1854-Paris 1900) var en irsk-engelsk dramatiker, lyriker og prosaist fra dekadence-perioden i slutningen af 1800-tallet. Han var skønhedsdyrker og livsnyder og hyldede slagordet om “kunsten for kunstens egen skyld”. I dag er han bedst husket for romanen Billedet af Dorian Gray (1891) og komedien The Importance of Being Earnest – på dansk Bunbury (1895).

Alle der kendte Oscar Wilde, var enige om, at han var en talens og konversationens mester. Han besad en exceptionel evne til spontant at formulere korte og rammende aforismer eller epigrammer om et hvilket som helst emne, der dukkede op under en samtale eller ved et selskab. Hans irske landsmand George Bernard Shaw sagde om ham: “Kritik af moral og sæd og skik viva voce var hans virkelige styrke. Når han tog fat på det, var han formidabel”.

Konversationsstilen går igen overalt i Wildes forfatterskab, hvor det er de epigrammatiske formuleringer, der giver værkerne deres nerve, og de er en væsentlig – måske den væsentligste – årsag til hans vedholdende berømmelse.

”… Ellers er der kun at føje til, at Oscar Wilde skriver gudsbenådet, at Fritz Wolder formidler det formidabelt, så der er ingen grund til at vente på læsningen af de tankevækkende og tænksomme aforismer, og det er en gave at få dem på begge sprog. Køb, læs og nyd den gode bog fra forlaget Helikon”.

Lise Søelund, Din boganmelder, 13. februar 2019.